generisch geneesmiddel


generisch geneesmiddel 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in België)

geneesmiddel dat onder de algemene stofnaam van het hoofdbestanddeel wordt verhandeld nadat het octrooi van het originele merk is verlopen

Algemene voorbeelden


Wie nu een nabootsing op de markt brengt - een met dezelfde chemische samenstelling maar zonder bewijs dat de werking dezelfde is - mag dezelfde prijs vragen als de originele maker. Nochtans heeft de nabootser zijn geld niet moeten stoppen in de dure research. Een generisch geneesmiddel moest nu al ten minste twintig procent goedkoper zijn. Een generisch produkt is ook een namaaksel van het origineel, maar dan één waarvan bewezen is dat het echt precies dezelfde werking heeft. In het buitenland nemen die generische produkten een kwart tot de helft van de markt in, in België nauwelijks één procent.

De Standaard,

De zogenaamde generische geneesmiddelen bevatten de werkzame stof uit een origineel geneesmiddel en zijn dus eigenlijk evenwaardig. Een nieuw geneesmiddel ontwikkelen kost vele tientallen miljoenen euro. In ruil voor hun enorme investeringen in onderzoek en ontwikkeling wordt de werkzame stof beschermd door een patent gedurende 20 tot 25 jaar. Al die tijd mag er niemand anders het geneesmiddel kopiëren, tenzij indien het labo hier zelf toestemming voor geeft (de zogenaamde 'kopiegeneesmiddelen' die meestal net evenveel kosten).

http://www.belg.be/leesmeer.php?x=2747,